Loading color scheme

Αντιπλημμυρικά έργα στις Αχαρνές 2020

TPL_IN

Τα αντιπλημμυρικά έργα στις Αχαρνές είναι μια υπόθεση που συναγωνίζεται σε ηλικία το… Γεφύρι της Άρτας! Θα προσπαθήσουμε  να καταγράψουμε τις αιτίες αυτής  της κατάστασης , αλλά και να παρουσιάσουμε την διαδρομή αντιμετώπισης που έχει έως τώρα ακολουθηθεί , από τις Δημοτικές αρχές την τελευταία δεκαετία.

Αιτίες

Οι Αχαρνές από την δεκαετία του ’60 και  εξής είχαν μία ταχύτατα διογκούμενη ανοικοδόμηση , συνεπώς και τσιμεντοποίηση χωμάτινων εκτάσεων αποχέτευσης υδάτων. Οι λόγοι που συνέτειναν σε αυτό ήταν  :

  • η πλυθησμιακή αύξηση της Αθήνας και των κοντινών προαστίων
  • η μετοίκηση από την επαρχία στα αστικά κέντρα για εύρεση εργασίας
  • ο επαναπατρισμός ποντίων και άλλων παλλινοστούντων προσφύγων
  • η διάθεση πολλών οικοπεδικών εκτάσεων γύρω από τις Αχαρνές, ένα από τα ελάχιστα προάστια με πολλά και φτηνά οικόπεδα.

Επίσης , συνέπεια του πυρετού της ανοικοδόμησης και του εύκολου κέρδους , ήταν το φαινόμενο του κλεισίματος ρεμάτων, ξεροπόταμων, και παλαιών αγωγών παροχέτευσης . Τελειωτικό χτύπημα για την πόλη ήταν η φωτιά στην πάρνηθα το 2007.

Μέτρα
Στην διάρκεια της 4ετίας 2002-2006 παρουσιάστηκε ένα αντιπλημμυρικό πρόγραμμα για τον Δήμο Αχαρνών, το οποίο έδειχνε ότι θα μπορούσε να δώσει λύση στο χρόνιο πρόβλημα που ταλάνιζε την πόλη. Εκτός από την εμφανή έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων το Μενίδι είχε και ένα επιπλέον πρόβλημα σε σχέση με την ανάσχεση υδάτων, καθώς ουσιαστικά απαγορευόταν να ρίξει νερά στους παραποτάμους (Καναπίτσα-Εσχατιά κ.α) δεδομένου ότι όλοι καταλήγουν στον Κηφισό , ο οποίος ήδη ήταν εξαιρετικά βεβαρημένος και υπερχείλιζε συνεχώς. Το πρόγραμμα  raindrop  για τον λόγο αυτό προέβλεπε την δημιουργία υπόγειων δεξαμενών ανάσχεσης των ομβρίων ,οι οποίες θα κατασκευάζονταν πάνω από τον ιστό της πόλης σε σημεία κλειδιά που θα μάζευαν τα νερά της βροχής. Επίσης προέβλεπε την κατασκευή μια υπερμεγέθους δεξαμενής, η οποία συνδεδεμένη με τις άλλες μικρότερες θα αποταμίευε τον μεγαλύτερο όγκο των υδάτων τον οποίο θα διοχέτευε αργότερα στα ρέματα αφού θα είχε αποκατασταθεί η στάθμη των παραποτάμων αλλά και του Κηφισού. Εδώ να σημειωθεί πως το πρόγραμμα είχε ήδη δοκιμαστεί με καταπληκτικά αποτελέσματα σε ιταλική πόλη και το κυριότερο είχαν εξασφαλιστεί οι πόροι κατασκευής των έργων .
Η Δημοτική αρχή που έφερε το έργο και τα χρήματα δεν ξεκίνησε , καθώς έχασε τις επόμενες εκλογές. Η επόμενη αρχή (2006 – 2010) καθυστέρησε να ξεκινήσει τα έργα, και τελευταία στιγμή και με μεγάλη πίεση εφάρμοσε αποσπασματικά και σε μικρή κλίμακα το σχέδιο χωρίς ουσιαστικά αποτελέσματα όπως είναι προφανές και σήμερα.
Η τέως Δημοτική αρχή (2010-2014) μελέτησε λύσεις, αλλά τελικά ξεκίνησε ένα τμήμα έργων στο τέλος της τετραετίας τον Ιούνιο του 2014 (είχε τυπικά ξεκινήσει η θητεία της εν’ ενεργεία αρχής) . Στην περιοχή Αγία Άννα- Γεροβουνό, το οποίο περιλαμβάνει δίκτυο αγωγών περισυλλογής ομβρίων 3 χλμ. (οδός Σάμου – Λ. Δημοκρατίας) καθώς και δεξαμενή ανάσχεσης ωφέλιμου όγκου 8.000 κυβικών.
Στο ξεκίνημα της θητείας της παρούσας Δημοτικής αρχής ξεκίνησε το έργο της διευθέτησης ρέματος στο γεφυράκι της συμβολής των οδών Θαυμάτων και Θεμιστοκλέους είναι ένα από τα πολλά βήματα που χρειαζόμαστε για την αντιπλημμυρική θωράκιση των Αχαρνών. Επίσης εγκρίθηκε  η εκπόνησηςτης μελέτης και κατασκευής του έργου με τίτλο: «Αποχέτευση Ομβρίων Λεωφόρου Καραμανλή από Λ. Θρακομακεδόνων έως Οδού Δεκελείας» από τον Δήμο Αχαρνών  σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής. Εγκρίθηκε και η οριστική  μελέτη για την υλοποίηση του συλλεκτήρα Σ2 και δεξαμενής ανάσχεσης Δ2 στον Παλαιό Οικισμό του Δήμου στην οδό Κολοκοτρώνη.

Σύμφωνα με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό της δημοτικής αρχής, προέχει η διευθέτηση των ρεμάτων Εσχατιάς και Καναπίτσας (Αχαρνών) προκειμένου να υπάρχει φυσικός αποδέκτης του νερού που θα συγκεντρώνεται από το υπόλοιπο δίκτυο. Συνεπώς,  η συνολική πρόταση του δήμου προτάσσει  ένα πλέγμα έργων που κρίνονται αναγκαία και απαραίτητα για την αντιπλημμυρική θωράκιση της πόλης.