Loading color scheme

Νίκος Αναστασίου - Ο ξυλουργός από το Μενίδι που κατακτά το Μανχάταν

TPL_IN

Ο άνθρωπος που έκανε τις ξυλουργικές εργασίες στην Εθνική Λυρική Σκηνή, στο Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος, εντυπωσιάζοντας τον Ρέντσο Πιάνο, ζει το αμερικάνικο όνειρο .

To «Υes, we can» του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα είναι ένα από τα μότο που ενεργοποιούν τον 37χρονο Νίκο Αναστασίου, αν και ξεκαθαρίζει ότι δεν είναι πολιτικός. «Προτιμώ να είμαι ο ξυλουργός που έδωσε ελληνική διάσταση στο αμερικάνικο όνειρο», λέει ίδιος.

Γιος ξυλουργού από το Μενίδι, ο Νίκος Αναστασίου συστήθηκε στο πανελλήνιο το 2012 όταν κέρδισε το στοίχημα να λύσει ένα πολύ δύσκολο κατασκευαστικό πρόβλημα των τοίχων της νέας όπερας και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ). Για να υλοποιήσει το όραμα του διάσημου Ιταλού αρχιτέκτονα Ρέντσο Πιάνο έπρεπε να κατασκευάσει τους τοίχους της όπερας βάρους 100 κιλών έτσι ώστε να φαίνονται μασίφ χωρίς εξωτερικές ραφές. Χρειάστηκαν έξι μήνες δοκιμών και επένδυσης σε διαφορετικές τεχνικές μέχρι να βρει τη λύση. Δεν θα ξεχάσει ποτέ τη στιγμή που ο Ρέντσο Πιάνο άγγιξε την επιφάνεια του τοίχου και του είπε: «Είναι πραγματικά μια σέξι δουλειά».

Ωστόσο, πηγαίνοντας προς τα γραφεία των εργολάβων για την υπογραφή του συμβολαίου του ΚΠΙΣΝ αισθάνθηκε ότι το εγχείρημα, τελικά, ίσως ήταν μεγάλο για τα δεδομένα του. Τότε πήρε τηλέφωνο τον πατέρα του, τον άνθρωπο στον οποίο χρωστάει τις βάσεις και τις αξίες του.
«Ο πατέρας μου πάντα ενθαρρύνει τα μελλοντικά μου σχέδια», μας εξομολογείται. «Εκείνη τη μέρα με καθησύχασε λέγοντάς μου: “Εφόσον έχεις υπολογίσει σωστά τη δουλειά, να μη φοβάσαι το μέγεθός της. Το τελικό αποτέλεσμα είναι στα χέρια σου, και αυτό είναι μεγάλη σου τιμή’’. Χρειάζεσαι πάντα καλή προετοιμασία και σχεδιασμό. Αν ξέρεις ότι πατάς στέρεα τα πόδια σου, μπορείς να φτάσεις εκεί που επιθυμείς όσο μακριά κι αν είναι».Πώς αντιδρούν στο εξωτερικό όταν μαθαίνουν ότι είναι Ελληνας; Οι περγαμηνές που τον ακολουθούν τον κάνουν πάντα αποδεκτό ή στην αρχή αντιμετώπισε κάποια δυσπιστία;
«Με μεγάλη μου χαρά μπορώ να πω ότι δεν έχω αντιμετωπίσει κάποια δυσπιστία. Τρανή απόδειξη αποτελεί το γεγονός ότι ο γαλλικός κατασκευαστικός κολοσσός Bouygues υπέγραψε το συμβόλαιο για την κατασκευή του νέου Δικαστικού Μεγάρου στο Παρίσι τον Σεπτέμβριο μετά την επιβολή των capital controls στη χώρα μας. Μάλιστα μέχρι τότε η εταιρεία μας δεν είχε εκτελέσει κανένα άλλο έργο στο εξωτερικό. Βέβαια όσο επεκτείνεται η φήμη της τα πράγματα γίνονται ευκολότερα για εμάς. Δεν χρειαζόμαστε πλέον ειδικά διαπιστευτήρια. Η δουλειά μας έχει αναγνωριστεί διεθνώς ως κορυφαία».Σπούδασε επιπλοποιός στην Ελληνική Βιοτεχνική Εταιρεία και βρέθηκε στο Λονδίνο για να συνεχίσει τις σπουδές του στη Διοίκηση Επιχειρήσεων. Στο ίδιο πανεπιστήμιο έκανε τη διπλωματική του πάνω στη Συναισθηματική Νοημοσύνη. Πέρυσι μάλιστα αναγορεύτηκε διδάκτορας από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης στον Επιχειρηματικό Τομέα (Business and Management).