Loading color scheme

Mini γαλλικές μπαγκέτες

TPL_IN


Υλικά.
 400 γρ. αλεύρι σκληρό
 8 γρ. αλάτι
 8 γρ. μαγιά νωπή ή 4 γρ. μαγιά ξηρή
 240 γρ. χλιαρό νερό
 4 γρ. ζάχαρη

Εκτέλεση.
Για το γρήγορο προζύμι.
 Παίρνουμε 70 γρ. από το αλεύρι μας και 70 γρ. χλιαρό
νερό.
 Σε μπολ διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό νερό, ρίχνουμε
και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε.
 Όταν διαλυθούν προσθέτουμε και το αλεύρι και
ανακατεύουμε με μια μαρίζ μέχρι να αποκτήσουμε ένα
χυλό.
 Καλύπτουμε το μπολ με μεμβράνη και αφήνουμε να
φουσκώσει για 30΄ σε ζεστό μέρος.
Για τις μπαγκέτες.
 Σε μπολ ρίχνουμε το υπόλοιπο αλεύρι (330 γρ. ) και το
αλάτι, ανακατεύουμε και τα ρίχνουμε στον κάδο του
μίξερ.
 Ρίχνουμε και το προζύμι και αρχίζουμε το χτύπημα σε
χαμηλή ταχύτητα.
 Ύστερα αρχίζουμε να ρίχνουμε σταδιακά και το υπόλοιπο
χλιαρό νερό (170 γρ.) και ανεβάζουμε ταχύτητα στο μίξερ
μέχρι να αποκτήσουμε μια λεία και συμπαγή ζύμη.

 Αφαιρούμε τη ζύμη από τον κάδο και τη αφήνουμε να
ξεκουραστεί για 1 ώρα σε ζεστό σημείο, σε μπολ που
έχουμε πασπαλίσει με λίγο αλεύρι στο πάτο και το
καλύπτουμε με μεμβράνη.
 Κόβουμε τη ζύμη σε 4 τεμάχια των 160 γρ. περίπου και τα
αφήνουμε να ξεκουραστούν σε ελαφρώς αλευρωμένο
πάγκο για 10΄.
 Ανοίγουμε τα τεμάχια σε φυτίλια, τα τοποθετούμε σε
μεγάλη λαμαρίνα με λαδόκολλα και τα αφήνουμε να
ξεκουραστούν για άλλα 20΄.Στο δεκάλεπτο ανάβουμε τον
φούρνο μας στους 220 ο C για να προθερμανθεί.
 Ρίχνουμε λίγο αλεύρι στις μπαγκέτες μας και τις
χαράσσουμε ελαφρώς μ’ ένα μαχαίρι.
 Ψήνουμε στους 220 ο για 20΄-25΄.Ξέρουμε ότι είναι έτοιμα
όταν χτυπήσουμε το κάτω μέρος τους με τα δάκτυλά μας
και ακουστεί ένας κούφιος ήχος. Όταν ψηθούν, τα
τοποθετούμε προσεκτικά σε μια σχάρα, να κρυώσουν.

Καλή επιτυχία!

 

 

 

Ιωάννα Κούλαλη