Loading color scheme

Η κριτική των άλλων στη ζωή μας !

TPL_IN

 

Οι περισσότεροι έχουμε νιώσει ότι μία κακή κριτική , μας χάλασε την διάθεση, την ημέρα και ίσως και την εβδομάδα μας.. Ένα  επικριτικό βλέμμα , ένα σχόλιο στο προφίλ μας , στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης , όπου οι περισσότεροι πλέον είμαστε εκτεθειμένοι στα κακά σχόλια αλλά και στα επικριτικά με ύπουλο τρόπο dislikes ,ακόμα και από εντελώς σε εμάς άγνωστους ανθρώπους . Έχουμε νιώσει ευάλωτοι , στην κριτική από κάποιον συνάδελφο ή τον εργοδότη μας, από κάποιον φίλο ή γνωστό. Πάει κάτι λάθος με εμάς ; φταίει η κριτική; Ή μήπως η ευθύνη ανήκει και στους δύο;

Ο άνθρωπος , σύμφωνα με τον Αμερικανό Ψυχολόγο C.Rogers ,   είναι ένας αξιόπιστος οργανισμός . Έχει μια έμφυτη ικανότητα να διακρίνει τί του προκαλεί δυστυχία και τί τον βοηθάει να εξελιχθεί , είναι ένας οργανισμός ικανός να αναδιοργανώσει τον εαυτό του και να βρίσκει τους τρόπους εκείνους που θα προάγουν  την εξέλιξή του και θα τον οδηγήσουν στην καλύτερη εκδοχή του. Οι δυνάμεις αυτές , ενεργοποιούνται μέσα σε ένα ασφαλές περιβάλλον  κατανόησης και αποδοχής. Δυστυχώς ,δεν γίνεται πάντα , η οικογένεια , οι φίλοι , οι γνωστοί ( πόσο μάλλον οι άγνωστοι) να αποτελούν ,ένα ασφαλές ,για την αυτοεξέλιξή μας, περιβάλλον.( Γι’ αυτό είναι πολύ βοηθητικοί οι ειδικοί ψυχικής υγείας!)

Τις προάλλες βρέθηκα , με μια φίλη, όπου μόλις είχε λάβει στο κινητό της ,μια κακή κριτική , η οποία έμμεσα έκρινε τη δουλειά της. Εξέφραζε το γεγονός , ταραγμένη , χωρίς όμως να είναι σίγουρη ,για το αν  θα πρέπει να νιώσει θυμό, ή αν υπερβάλλει για την ταραχή της . Μήπως είχε παρεξηγήσει πράγματι ,μια κριτική που είχε στόχο να την κάνει καλύτερη ; Αμέσως ,μου ήρθε στο μυαλό , μια ιστορία , κατά την οποία στην εφηβεία μου , είχα βάψει τα μαλλιά μου και κάποια συμμαθήτρια μου , μπροστά σε γνωστούς και φίλους , μου είπε πόσο πολύ ΔΕΝ της άρεσαν τα μαλλιά μου  και πόσο καλύτερα ήταν  πριν. Πολύ γρήγορα , αναρωτήθηκα , αν όντως η άποψη της αντιπροσωπεύει την πλειοψηφία και αν μπορώ να αλλάξω τα μαλλιά μου στο επόμενο λεπτό!!! Αφού συνειδητοποίησα ότι κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό και πως μόνο να στεναχωρηθώ μπορώ , έκρινα και εγώ με τη σειρά μου ότι η κριτική της ήταν στείρα και κακόβουλη, διότι στην δική μου αίσθηση, όπως είχε πει ο Αβραάμ Λίνκολν , ‘’Δικαίωμα έχει να σου ασκήσει  κριτική , εκείνος που έχει και τη διάθεση με κάποιον τρόπο να σε βοηθήσει’’ .Της απάντησα λοιπόν ,ότι θεωρώ ούτως ή άλλως πολύ κακής αισθητικής ,το να λέει κάποιος με αυτόν τον  τρόπο την κακή του άποψη και χωρίς καν να έχει ερωτηθεί γι’ αυτήν.

Η αισθητική ,υπάρχει παντού γύρω μας, είναι αυτό που μας αρέσει να γευόμαστε ,να μυρίζουμε , να ακούμε ,να αγαπάμε ,να φοράμε , είναι τρόπος ζωής , είναι οι αξίες μας , οι ιδέες, οι συμπεριφορές μας και ο τρόπος που επικοινωνούμε  με τους άλλους. Ο άνθρωπος είναι κοινωνικό ον από τη φύση του ,βρίσκεται σε μία αλληλεπίδραση με το περιβάλλον του διαρκώς και αποτελεί μέρος ενός συνόλου, μιας κοινωνίας. Προσδιορίζει το περιβάλλον του και προσδιορίζεται μέσα από αυτό. Έχει πάντα την ανάγκη να τον αποδέχονται οι άλλοι και όταν αυτό δεν συμβαίνει ,ίσως ματαιώνεται , νιώθει δυσφορία ,μπορεί κα να το βιώνει με άγχος. Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε πως δεν είναι ρεαλιστικό το να ικανοποιούμε τους πάντες. Δεν γεννηθήκαμε για να ζήσουμε σύμφωνα με τις προσδοκίες των άλλων ,ούτε σαφώς οι άλλοι σύμφωνα με τις δικές μας. Είναι πάντα ευχάριστο και επιθυμητό να τα πηγαίνουμε καλά με όλους και να μας εκτιμούν όλοι , ωστόσο  όταν αυτό δεν είναι εφικτό με κάποιους ανθρώπους , έχει μεγαλύτερη σημασία να αγαπάς και να σέβεσαι εσύ τον εαυτό σου .

Όσων αφορά , όμως το κομμάτι της κριτικής, πώς μπορώ να εξετάσω αν γίνεται προς όφελός μου ή αν όντως έχω δίκιο που ένιωσα άσχημα; Καλό θα είναι αρχικά να εξετάζουμε την πηγή απ’ όπου προέρχεται η κριτική . Για παράδειγμα , πως σχετίζεται γενικότερα , ο άνθρωπος αυτός , προτού πάρω την κριτική του, προσωπικά , διότι μπορεί να έχει έναν μη υγιή τρόπο να επικοινωνεί ,γενικά και αυτό θα είναι καλό να βρούμε έναν τρόπο να μείνει έξω από εμάς. Μπορούμε επίσης , να αναρωτηθούμε , αν η κριτική που δεχόμαστε έχει εποικοδομητικό χαρακτήρα ή είναι προσωπική επίθεση, αυτό συνήθως μπορούμε να το καταλάβουμε και να το διακρίνουμε από το αν για παράδειγμα κρίνεται μια στάση μας , ή μια πράξη μας ή εμείς οι ίδιοι ως άνθρωποι. Μπορούμε να εντοπίσουμε τη διαφορά που προαναφέρθηκε , μέσα από τις λέξεις που χρησιμοποιεί ο άλλος για να μας εκφράσει την κριτική του, από την τονικότητα της φωνής, ακόμα και από τη στάση του σώματος και προφανώς συνυπολογίζουμε και την σχέση που έχουμε μαζί του. Επίσης μπορεί η κριτική του να μην είναι έγκυρη , να ανήκει δηλαδή σε προσωπικά  θέματα , που  έχει με τον εαυτό του και τα προβάλλει πάνω μας.

Στην περίπτωση που σας θυμώσει ή σας στεναχωρήσει μια κριτική ,μην πνίξετε τα αισθήματα σας ,να εμπιστεύεστε το σώμα σας και την σοφία του οργανισμού σας, να μην καταπιέζετε αυτά που νιώθετε. Εκφράστε τα είτε στο ίδιο το άτομο ,είτε μιλήστε εκεί που αισθάνεστε ασφάλεια γι’ αυτά ,μπορείτε ακόμα και να γράψετε για όσα νιώσατε, προκειμένου να τα εκτονώσετε. 

Σε κάθε περίπτωση , ‘’ η κριτική είναι όπως η βροχή , πρέπει να είναι αρκετά ευγενική , για να βοηθήσει την ανάπτυξη ενός ανθρώπου και όχι να καταστρέψει τις ρίζες του ‘’ Frankl A. Clark .  

 

Γκέγκα Α.

Φοιτήτρια Συμβουλευτικής Ψυχικής Υγείας