Loading color scheme

ΑΣΤΙΚΑ ΠΑΡΚΑ

TPL_IN

Το αστικό πράσινο και ειδικότερα τα αστικά πάρκα διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην ποιότητα της ζωής στις πόλεις. Η επίδραση του πρασίνου δρα σε δύο κύριες κατευθύνσεις, συγκεκριμένα, στη βελτίωση της ποιότητας του περιβάλλοντος και στην δημιουργία χώρων αναψυχής.
Στην χώρα μας η έννοια του ανοικτού χώρου στην πόλη ως φιλοσοφία, ως περιβαλλοντική ανάγκη και ως σχεδιαστική προσέγγιση, δυστυχώς είναι υποβαθμισμένη.
Η ελληνική πραγματικότητα είναι δυστυχώς φτωχή και κυρίως ξεπερασμένη. Η όλη φιλοσοφία για το αστικό πράσινο είναι βασισμένη σε λανθασμένες πρακτικές, στην αγνόηση της δομής των πόλεων, των αναγκών των πολιτών και του ανθρώπινου παράγοντα. Οι αναπλάσεις ανοικτών χώρων γίνονται σημειακά με κριτήρια  αμφιβόλου αισθητικής,  όπου υπάρχει διαθέσιμος χώρος και όχι ουσιαστική κοινωνική ανάγκη.
Ο δήμος και οι υπηρεσίες του , δεν πρέπει να περιορίζονται σε μικροεπεμβάσεις , όπως κοπές χλοοταπήτων και φυτών  (και όχι συχνά, με αποτέλεσμα να ξεραίνονται τα χόρτα και να γεμίζουν  οι χώροι από σκουπίδια), κλαδέματα, συλλογή κήπων   που συσσωρεύονται στους δρόμους και σε καθαρισμούς πεζοδρομίων και δρόμων. Χρειαζονται δημιουργικές παρεμβάσεις και  «τόλμη» για κάτι καινοτόμο και οραματικό.
 
Είχα την ευκαιρία πέρσι να επισκεφτώ μία πρόσφατη ανάπλαση δημόσιου ανοιχτού χώρου πρασίνου, το αστικό πάρκο Ούλοφ Πάλμε , στον Δήμο Καλαμαριάς. Πήγα με τα παιδιά μου και αυτό που ένοιωσα ως γονέας είναι ικανοποίηση και υπερηφάνεια, την οποία αντλούσα από τα χαμόγελα και τον ενθουσιασμό των παιδιών. Όμως ως άνθρωπος ενοιωσα θλίψη και απογοήτευση για την κατάσταση που επικρατεί στην Αθήνα . Στις Αχαρνές την πόλη μας, έχουμε ευτυχώς την Πάρνηθα και τις διαδρομες της . Αλλά χρειάζεται περεταίρω αξιοποίηση των ελεύθερων χώρων και του περιαστικού πρασίνου που τόσο πλούσια διαθέτει ο Δήμος μας.
Η εξεύρεση, καταγραφή και αξιοποίηση τέτοιων χώρων στον Δήμο μας, ιδιαίτερα τώρα που καμία αξιοποίησή τους δεν επιχειρείται λόγω της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης, θα μπορούσε να αποτελέσει «πεδίο δόξης λαμπρό» για την διοίκηση, τις δημοτικές παρατάξεις, σε συνεργασία με την κοινωνία των πολιτών,  εθελοντικές ομάδες,  μη κυβερνητικές πρωτοβουλίες, με σχετικά μικρό κόστος.

 Ο Δήμος μας  έχει πολύ πλούσιο απόθεμα πρασίνου, λόγω των δασών στους δύο μεγάλους προστατευόμενους ορεινούς όγκους  της Πάρνηθας. Επίσης πολύ πλούσιο παραρεμάτιο πράσινο προς την λεκάνη του Κηφισού . Οφείλουμε εκτός από την προστασία του  να συμβάλουμε και στην ανάπτυξή του προς όφελος όλων των κατοίκων του Λεκανοπεδίου.

Ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο μπορεί να διαδραματίσουν οι ανοιχτοί χώροι πρασίνου που είναι εντός πχ Αμυγδαλέζα , η γειτνιάζουν με οικισμούς και αυτοί είναι του Κρυονερίου , Φυλής . Είναι δύο πολύ σημαντικοί χώροι πρασίνου  που βρίσκονται μέσα στον οικιστικό ιστό και μπορούν  με την κατάλληλη   ανάπλαση να γίνουν, εκτός από πνεύμονες πρασίνου, αξιοζήλευτοι χώροι αναψυχής, κοιτίδες πολιτισμού, αθλητισμού και  υπαίθριων δραστηριοτήτων.
Ας αξιοποιήσουμε το ανθρώπινο δυναμικό μας,  θα δώσουμε χαρά στα παιδιά μας διασφαλίζοντας τους  χώρους, που θα μας κάνουν υπερήφανους.

Φ.Μ.