Loading color scheme

Γιάννης Κουνέλλας - Παράδειγμα Ιατρού και εθελοντή .

TPL_IN

 

Γνωρίζουμε οτι δραστηριοποιείστε στην περιοχή των Αχαρνών και της Ν. Ερυθραίας , τι σας έκανε να πάρετε την απόφαση να πάτε εθελοντής στην Κοζάνη εν μέσω μιας τόσος δύσκολης συνθήκης, Eχετε κάποια σχέση ; και πως ήταν η εμπειρία σας στην πρώτη γραμμή ;

 

Το υγιειονομικό σύστημα της χώρας μας, οι γιατροί και νοσηλευτές είχε επιβαρυνθεί τόσο πολύ όπου οι υποδομές δεν μπορούσαν να φτάσουν σε αυτά τα αποκλεισμένα χωριά.

Σαν γιατρός και σαν πολίτης ευαισθητοποιήθηκα από την ανησυχία και την αρνητική ψυχολογία των κατοίκων. Το σκέφτηκα σαν υποχρέωση και καθήκον να πάω. Αυτός είναι αγώνας όλων μας, δεν θέλω ο εθελοντισμός να περάσει κάτω από οποιαδήποτε προσωπική προβολή.

 

Ήταν δύο απομακρυσμένα χωριά με πολύ λίγους κατοίκους, η Δραγασιά είχε 20 και η Δαμασκηνιά 90.

Πήγαμε την 9η μέρα της καραντίνας όλοι οι ασθενείς ήταν ασυμπτωματικοί δηλ. δεν είχαν πυρετό, βήχα, δύσπνοια, ήταν όλοι σε καλή κατάσταση.

Αρχικά πήγαμε στη Δραγασιά εκεί είδαμε και ένα νέο ζευγάρι, η κα ήταν και έγκυος στον 9 μήνα και μετά πήγαμε στη Δαμασκηνιά όπου δεχτήκαμε έναν έναν τους κατοίκους οι οποίου ήθελαν να εξετασθούν.

Φορούσαμε ειδική στολή, ο χώρος του ιατρείου είχε απολυμανθεί και οι κάτοικοι ερχόντουσαν ένας ένας.

 

 Πόσο ασφαλές ήταν αυτό για την υγεία σας και κατ’ επέκταση της οικογένειάς σας ;

 

Έχοντας επίγνωση του κινδύνου πήγα με τα κατάλληλα μέτρα προστασίας στολή, μάσκα, γάντια, τηρώντας τις αποστάσεις προσπαθώντας αν όχι να εκμηδενίσω να μειώσω τον κίνδυνο μεταδοτικότητας.

Οι εξεταζόμενοι με την κατάλληλη εκπαίδευση όσων αφορά τα μέτρα προστασίας, συνέβαλλαν και αυτοί στη σωστή διενέργεια των εξετάσεων με το χαμηλότερο ρίσκο.

Ως εκ τούτου αισθανόμουν και αισθάνομαι ασφαλής όπως και η οικογένειά μου.

 Mπορούμε να ταξιδέψουμε αυτή την περίοδο ; Μπορούμε να προγραμματίσουμε διακοπές;

Την φετινή χρονιά έχουμε όλοι φόβους, επιφυλάξεις ως προς τον προγραμματισμό των διακοπών καθώς πορευόμαστε με πολλούς περιορισμούς ως προς την υγιεινή που πρέπει να ακολουθήσουμε. Παρ όλα αυτά τι είναι πιο ισχυρό για εμάς; Να περιοριστούμε σε κάποιους τυπικούς κανόνες υγιεινής στην καθημερινότητά μας (που σ ένα βαθμό ακολουθούμε)ή να μην πάμε καθόλου διακοπές;

Οι περισσότεροι θα ταχτούν υπέρ της δεύτερης άποψης γιατί οι διακοπές αποτελούν περίοδο αναψυχής και χαλάρωσης από το στρες και την ρουτίνα που έχουμε ζήσει.

Άν δεν κάνουμε το καθιερωμένο διάλλειμμα όπως κάθε χρόνο με τι δυνάμεις θα πορευτούμε την επόμενη χρονιά η οποία θα είναι απαιτητική και δύσκολη;

Συνεπώς όλοι μπορούμε να προγραμματίσουμε τις διακοπές μας και φέτος με τη μόνη διαφορά πως ακολουθούμε τους κανόνες υγιεινής που μας έχουν συμβουλεύσει για την υγεία την δική μας των αγαπημένων μας προσώπων αλλά κυρίως της δημόσιας υγείας (όπως έχουμε αποκτήσει ως συνήθεια τόσο καιρό) κάνοντας βήματα μπροστά παραλληλίζοντας τη ζωή μας με τις ανάγκες της νέας καθημερινότητας. Φυσικά μπορούμε να τα συνδυάσουμε όλα και να συνεχίσουμε τη ζωή μας...είναι στο χέρι μας.

 Yπάρχει τρόπος να προστατευτούμε αποτελεσματικά στην έξοδο μας για φαγητο/ ποτό ; υπάρχει πιθανότητα μετάδοσης του ιού από δέματα/σακούλες μέσω ηλεκτρονικών αγορών ;

Σύμφωνα με τα δεδομένα που έχουν παρουσιαστεί ήδη από την αρχή της εξάπλωσης του κορωνοιού παγκοσμίως η μετάδοση του μπορεί να πραγματοποιηθεί από την επαφή με άτομα που ασθενούν τα ίδια αλλά και από αντικείμενα και περιοχές που έχουν ακουμπήσει οι ασθενείς και κατά συνέπεια έχουν μολύνει. Αυτό σημαίνει πως αν για παράδειγμα κάποιο άτομο που ασθενεί, και ίσως δεν γνωρίζει, επισκεφτεί κάποιο χώρο εστίασης φυσικά με ένα φτέρνισμα ή ένα βήχα έχει μολύνει την περιοχή που επισκέπτεται. Αν δεν απολυμανθεί η περιοχή θα κολλήσει ο επόμενος επισκέπτης που θα περάσει από το ίδιο σημείο. Κατά αυτόν τον τρόπο ακολουθείται μια αλυσίδα

διάδοσης του ιού.

Εφ όσον είμαστε σε θέση να αναγνωρίζουμε τους κινδύνους και τους τρόπους εξάπλωσης πλέον γνωρίζουμε πολύ καλά πως πρέπει να μαστε προσεκτικοί σε δημόσιους ή ιδιωτικούς χώρους που έχουν περάσει και επισκεπτεί άλλα άτομα.

Συνεπώς όταν επιλέξουμε να παραβρισκόμστε σε χώρο εστίασης πέραν απο τις ευθύνες των υπαλλήλων να τηρούν όλους τους κανόνες υγιεινής που είναι υποχρεωμένοι να ακολουθούν, η μεγαλύτερη ευθύνη είναι δική μας.

Να προσέξουμε δηλ. να μην φέρνουμε τα χέρια μας σε επαφή με το πρόσωπό μας όλη την διάρκεια που βρισκόμαστε εκτός σπιτιού και φυσικά να απολυμαίνουμε

συχνά με αντισηπτικά για να εκμηδενίσουμε την διάδοση του ιού.

Κατά παρόμοιο τρόπο πρέπει να εφαρμόζουμε την απαραίτητη απολύμανση σε οποιαδήποτε σακούλα παραλαμβάνουμε μέσω ηλεκτρονικής παραγγελίας. Για να ελαχιστοποιήσουμε την πιθανότητα μεταφοράς του ιού σε εμάς λόγω της παραλαβής δεμάτων που δεν γνωρίζουμε από που προέρχονται και αν έχουν περάσει από κάποιο μολυσμένο άτομο. Είναι απαραίτητο να ανοίγουμε τη συκευασία εκτός σπιτιού και να μην πετάμε απορρίματα κατευθείαν καθώς το επόμενο βήμα είναι να απολυμαίνουμε σχολαστικά τα αντικείμενα που παραλάβαμε με αντισηπτικό διάλυμα και τέλος τα χέρια μας.

 Έχει βρεθεί θεραπεία και πότε υπολογίζεται να κυκλοφορήσει το εμβόλιο του covid -19 ;

Στο τέλος αυτού του έτους ή στις αρχές του επόμενου θα έχει βρεθεί θεραπεία. Η διαδικασία παραγωγής εμβολίου περνάει απο συγκεκριμένες φάσεις. Στην τρίτη φάση το εμβόλιο δίνεται στο πληθυσμό. Αυτήν τη στιγμή δυο παγκόσμιες έρευνες για το εμβόλιο είναι στη φάση 2 ενώ 110 είναι σε στάδιο έρευνας. Θα χρειαστεί 1-1,5 χρόνο ακόμα κι αν βγουν γρήγορα εμβόλια δεν θα είναι σε επαρκείς ποσότητες για όλον τον κόσμο.

 Τι προβλέπεται για τον κλιματισμό τους καλοκαιρινούς μήνες ;

Τα κλιμαστικά με βάση τις τελευταίες εξελίξεις ενδέχεται -υπό προυποθέσεις – να διευκολύνουν την αερογενή μετάδοση με μηχανικό τρόπο από άτομα που είναι ήδη φορείς. Τρία είναι τα βασικότερα σημεία που πρέπει κάποιος να προσέξει

  1. ο φρέσκος αέρας κατά την χρήση των κλιματιστικών
  2. συχνός καθαρισμός του
  3. η λειτουργία του όταν είναι απαραίτητο

Το σίγουρο είναι πως απαιτείται έγκαιρη συντήρηση και ιδιαίτερη προσοχή στην αλλαγή και αναβάθμιση των φίλτρων. Το καλύτερο είναι το ανοιχτό παράθυρο

 Η μάσκα σε τι ποσοστό μας προστατεύει; Υπάρχει κίνδυνος με την εισαγωγή του καλοκαιριού να σταματήσει η χρήση της

Η μάσκα όταν χρησιμοποιείται σωστά προστατεύει από τη μετάδοση των αναπνευστικών νοσημάτων που μεταδίδονται με σταγονίδια τα οποία αποτελούν τον κυριότερο τρόπο μετάδοσης του ιού. Όταν την φοράμε είμαστε (5) φορές πιο προστευμένοι από ότι δεν φοράμε απολύτως τίποτα.

Επομένως μια μάσκα είναι αναγκαίο να φοριέται για όσους νοσούν ή φροντίζουν άτομα που νοσούν και σε μέρη που συνωστίζεται αρκετός κόσμος. Δεν είναι απαραίτητη η χρήση της σε ανοιχτούς χώρους εφόσον τηρούνται οι αποστάσεις αλλά σε κλειστούς χώρους όπως ΜΜΜ, super market κ.λ.π

 

Τους καλοκαιρινού μήνες δεν θα σταματήσει η χρήση της. Πρέπει να μάθουμε να ζούμε μ αυτήν για την προστασία των δικών μας και της δημόσιας υγείας. Άρα θα πρέπει να συνηθίσουμε στην ιδέα της μάσκας και τους καλοκαίρι αφού η μάσκα προστατεύει όχι μόνον εσένα, αλλά και τους γύρω σου, αν τύχει και είσαι ασυμπτωματικός φορέας του κορωνοιού.