Loading color scheme

Παγώνας Αθανάσιος MD ,MSc Oρθοπαιδικός χειρουργός - covid-19 Tι να προσέξουμε

TPL_IN

 

Ορθοπαιδική Χειρουργική & COVID-19 – Τι αλλάζει στη χειρουργική πρακτική.

Μόλις πριν λίγους μήνες η ζωή όλων μας άλλαξε δραματικά! Κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί μια εξέλιξη σαν την σημερινή. Βρισκόμαστε στην δύνη μιας πανδημίας πρωτόγνωρης για την σύγχρονη ιστορία. Η ανησυχία όλων μας είναι δεδομένη τόσο για το σήμερα και την επάρκεια των διεθνών συστημάτων υγείας, όσο και για το αύριο και την κατάσταση που πρόκειται να διαμορφωθεί μετά την πολυπόθητη λήξη της παρούσας κρίσιμης φάσης!

Η Ορθοπαιδική κοινότητα δεν βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της μάχης τώρα, αλλά οφείλει να παρακολουθεί και να προετοιμάζεται καθώς και να συμμορφώνεται στις διεθνείς οδηγίες! Οι Ορθοπαιδικές παθήσεις εξακολουθούν να απασχολούν ένα μεγάλο ποσοστό ασθενών και πρέπει να προσαρμόσουμε την αντιμετώπιση των ασθενών αυτών στις υπάρχουσες καταστάσεις. Θα πρέπει να χρησιμοποιούνται τεχνικές ελαχιστοποίησης της διασποράς της νόσου του COVID-19. Είναι σημαντικό εδώ να τονισθεί ότι πληθαίνουν πλέον οι αναφορές στην Ορθοπαιδική βιβλιογραφία για την αναγκαιότητα της ταχείας διακίνησης των ασθενών (fast track or enhanced recovery protocols) στην σύγχρονη Ορθοπαιδική Χειρουργική με ελαχιστοποίηση της νοσηλείας τους στο Νοσοκομείο. Η κατάσταση που θα διαμορφωθεί στο άμεσο μέλλον θα κάνει ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη εφαρμογής μεθόδων ελαχιστοποίησης του χρόνου της νοσηλείας των ασθενών στο Νοσοκομείο όσο και του χρόνου αποκατάστασής τους ιδιαίτερα για χρόνια Ορθοπαιδικά νοσήματα (οστεοαρθρίτιδα γόνατος ισχίου)!

Χειρουργεία επείγοντα που πρέπει να γίνουν μέσα στο πρώτο 6/ωρο (σύνδρομα διαμερίσματος, ανοικτά κατάγματα, ιππουριδική συνδρομή, σηπτική αρθρίτιδα, κ.α.), ή εντός 24-48 ωρών (κατάγματα ισχίου, κατάγματα μακρών οστών, κατάγματα κοτύλης, ασταθής σπονδυλική στήλη με προοδευτική επιδείνωση της νευρολογικής σημειολογίας του ασθενούς, κ.α.), εκτελούνται κανονικά σήμερα με τις απαραίτητες προφυλάξεις.

Tα εξειδικευμένα- elective χειρουργεία που αφορούν σε ασθενείς με  «χρόνια προβλήματα», στους οποίους η επέμβαση μπορεί να καθυστερήσει, χωρίς όμως να δημιουργήσει πρόβλημα στον ασθενή και στο αποτέλεσμα της επέμβασης όταν θα γίνει ,αρχισαν σταδιακα να εκτελουνται  προοδευτικά και βαθμιαία τους επόμενους μήνες σε σχήμα “U” και όχι απότομα και γρήγορα “V”.Επίσης καλό είναι ο πόνος και η λειτουργική εξασθένηση του ασθενούς από την καθυστέρηση της επέμβασης, να μην επηρεάσει την τελική έκβαση της επέμβασης. Τέτοιες επεμβάσεις είναι οι  αρθροπλαστικές γόνατος, ισχίου,και ώμου, οι  ρήξεις προσθίου και οπισθίου χιαστού συνδέσμου, οι ρήξεις μηνίσκων με μπλόκ στο γόνατο, η χρόνια ρήξη του τενοντίου στροφικού πετάλου, το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, η τενοντίτιδα αγκώνα κλπ) .

Χρήσιμες πληροφορίες για ασθενείς πρίν το χειρουργείο:

    Παρά όλα τα μέτρα που θα παρθούν από την χειρουργική ομάδα και το Νοσοκομείο, ώστε να αποφευχθεί λοίμωξη με COVID-19, κατά το χειρουργείο και την νοσηλεία, ο κίνδυνος δεν αποφεύγεται στο 100%.
    Υπάρχουν κίνδυνοι που μπορεί να επηρεάσουν την κατάσταση της υγείας των ασθενών, μετά από ένα χειρουργείο και ο ασθενής θα πρέπει να το καταλάβει και να το κατανοήσει, πρίν την εισαγωγή του και επιπλέον δεν θα πρέπει να αποκρύψει κάτι από το ιστορικό του, όσο ασήμαντο και να το θεωρεί. Ασθενής με βήχα, δύσπνοια, υπερθερμία, ρίγος, δυσκολία στην αναπνοή του, θα πρέπει να το αναφέρουν στον θεράποντα.
    Ο ασθενής θα πρέπει στην εισαγωγή του ή ακόμη καλύτερα μια ημέρα πρίν την επέμβαση θα πρέπει να υποβάλεται σε έλεγχο (preoperative screening) για να εξασφαλίζεται ότι δεν είναι πάσχων από COVID-19 .

    Ο ασθενής θα πρέπει να αναφέρει όλα τα συμπτώματα που μπορεί να έχει τις τελευταίες ημέρες πρίν αλλά και μετά το χειρουργείο. Θα πρέπει αναλυτικά να τα αναφέρει στο ιστορικό του και στην επικοινωνία με τον θεράποντα, ή τους συνεργάτες του και επίσης στον αναισθησιολόγο που θα τον αναλάβει. Η απόκρυψη συμπτωμάτων μπορεί να έχει δραματικές συνέπειες, για τον/την ασθενή και βέβαια και για το Νοσοκομείο (προσωπικό ή και για άλλους ασθενείς).
    Σε υποψία ή επιβεβαίωση ύπαρξης λοίμωξης με COVID-19, στον προεγχειρητικό έλεγχο, το χειρουργείο θα πρέπει να αναβάλλεται και ο ασθενής θα πρέπει να εκτιμηθεί από ειδικό.
    Εφόσον όλα τα ανωτέρω τηρούνται και ο ασθενής συμφωνεί να νοσηλευθεί, η οργάνωση της νοσηλείας θα πρέπει να διέπεται από κάποιους υγειονομικούς κανόνες:

– Οι επισκέψεις στο Νοσοκομείο, από την Οικογένεια ή από φίλους,  απαγορεύονται ή πρακτικά περιορίζονται στο ελάχιστο. Παιδιά απαγορεύονται, εκτός και εάν πρόκειται για ασθενείς, που θα χειρουργηθούν.

– Ερωτήσεις και απορίες του ασθενούς μπορούν να γίνουν «δίκην τηλε ιατρικής» σε διαβούλευση με τον θεράποντα, ώστε να περιορισθούν τα ραντεβού στα απόλυτα απαραίτητα.

-Ο χρόνος παραμονής στο Νοσοκομείο θα πρέπει να περιορίζεται στο ελάχιστο αλλά και ασφαλές χρονικό διάστημα. Έτσι χειρουργεία που μπορεί να γίνονται χωρίς παραμονή του ασθενούς μας ή και με νοσηλεία μιας ημέρας, εγκυμονούν και λιγότερους κινδύνους.

– Προτείνεται η καθοδηγούμενη από τον θεράποντα, αποκατάσταση στο σπίτι, με οδηγίες, προγράμματα αποκατάστασης, εικόνες, videos και πιθανή επίβλεψη από έναν φυσικοθεραπευτή και μόνο, για το διάστημα που μπορεί να γίνει βέβαια αυτό.

–Ο ασθενής θα πρέπει να συμφωνήσει πλήρως με τα ανωτέρω, να κατανοήσει την οργάνωση του χειρουργείου που τον αφορά, να ακολουθήσει όλους τους κανόνες, τόσο εντός του Νοσοκομείου αλλά και κατά την επιστροφή του στο σπίτι του (περιορισμός επαφών κλπ), σύμφωνα με την τρέχουσα επιστημονική άποψη για τον ιό.

-Τέλος καλό είναι οι ασθενείς που προσέρχονται για εξέταση στα ιατρεία ή νοσηλεία στο Νοσοκομείο, θα πρέπει εάν είναι δυνατόν να προσέρχονται μόνοι τους ή με ένα άτομο και μόνο, ιδιαίτερα όταν χρήζουν βοηθείας.

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ασθενείς μας για τον Κορωνοιό COVID-19 σε επισκεψη στο ιατρειο.

    Περιορισμός ασθενών στην αίθουσα αναμονής σε ένα ασθενή και έναν συνοδό κάθε φορά (για το λόγο αυτό σας παρακαλούμε να τηρείτε κατά το δυνατόν την ώρα του ραντεβού σας)
    Παρακολούθηση και λήψη αυστηρού ιστορικού (πιθανά συμπτώματα, πρόσφατα ταξίδια στο εξωτερικό ή εσωτερικό, πιθανή επαφή με ασθενή με πιθανή λοίμωξη κτλ, όλου του προσωπικού, ασθενών και επισκεπτών κατά την είσοδο
    Συμμόρφωση με τις οδηγίες προστασίας του ΠΟΥ (παρέχουμε απολυμαντικά, γάντια, μάσκες  στους ασθενείς και στο προσωπικό όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο)
    Καλύψτε τον βήχα σας ή το φτάρνισμα με έναν χαρτομάντιλο, στη συνέχεια ρίξτε το στα σκουπίδια.  Εάν δεν υπάρχει διαθέσιμο χαρτομάντιλο, περιορίσετε το φτάρνισμα ή το βήχα στον αγκώνα σας.
    Αποφύγετε να αγγίζετε τα μάτια, τη μύτη και το στόμα σας.

    Πλένετε συχνά τα χέρια σας και για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα κάθε φορά!
    Κρατήστε απόσταση τουλάχιστον 2 μέτρα με άλλα άτομα
    Μείνετε στο σπίτι εάν είστε άρρωστοι και επικοινωνήστε με το γιατρό σας.

Σε πολλές περιπτώσεις μπορείτε να κλείσετε ένα ραντεβού και να συζητήσετε το πρόβλημα σας και τις πιθανές θεραπείες του, είτε με βίντεο κλήση με απλές εφαρμογές που είναι ευρέως διαδεδομένες και εύκολες στην χρήση τους (facetime, viber, skype, messenger) είτε με τηλεφωνική κλήση από την άνεση του σπιτιού σας. Δεν χρειάζονται να εγκαταστήσετε ειδικά προγράμματα τηλεϊατρικής (teleconferencing) τα οποία μπορεί να προκαλέσουν περαιτέρω σύγχυση και δυσκολία χρήσης ιδιαίτερα από ηλικιωμένους ασθενείς.

Εάν έχετε ένα βίντεο ραντεβού, βεβαιωθείτε ότι έχετε:

– Μια αξιόπιστη σύνδεση στο internet

– Έναν υπολογιστή, tablet ή smartphone (κατά προτίμηση υπολογιστή / φορητό υπολογιστή)

– Κάντε μια λίστα με τα τρέχοντα συμπτώματά σας, πότε ξεκίνησαν και πόσο σοβαρά είναι.

– Κάντε μια λίστα με οποιεσδήποτε χρόνιες παθήσεις που έχετε και τα φάρμακα που χρησιμοποιείτε.

– Συγκεντρώστε εξετάσεις ή ακτινογραφίες σχετικά με την πάθηση που έχετε (πιθανά να σας ζητηθεί να τις στείλετε με email ή άλλο τρόπο πριν το ραντεβού – οδηγίες θα σας δοθούν κατά την προετοιμασία του ραντεβού)

– Προετοιμάστε μια λίστα ερωτήσεων που έχετε για το γιατρό.

Έχετε ένα στυλό και χαρτί έτοιμο σε περίπτωση που πρέπει να σημειώσετε κάτι κατά τη διάρκεια του ραντεβού σας.

Οι απλές λύσεις είναι πάντα οι καλύτερες!

Ελπίζουμε να παραμείνουμε όλοι γεροί για όσο χρόνο διαρκέσει η Πανδημία που μας ταλαιπωρεί,  να μπορέσουμε γρήγορα  να δώσουμε τα χέρια μας και να χαιρετήσουμε τον άνθρωπο που έχουμε απέναντί μας όπως πρίν,  να γελάσουμε και να φαίνεται το στόμα μας , χωρίς τις μάσκες και να αγκαλιασθούμε με τους αγαπημένους μας ανθρώπους, κάτι το οποίο ποτέ δεν περιμέναμε  ότι θα μας το στερήσει ένας αόρατος μικροοργανισμός.